Trouwjurk

“Trouwjurk exclusief stucwerk”. We liepen na een gezellig etentje in het donker door het verlaten dorpscentrum terug naar ons hotel toen onze blik op een verlichte etalage viel waar een trouwjurk uitgestald was. Nou ben ik niet zo geïnteresseerd in trouwjurken dat ik bij elke bruidsmodezaak blijf staan, maar onder de trouwjurk stond de opmerking “exclusief stucwerk” op de ruit geschreven met een telefoonnummer. Waarschijnlijk was er een logische verklaring te vinden maar wij zagen onmiddellijk allerlei scenario’s voor ons: “schat ik heb de perfecte trouwjurk gevonden, maar helaas is het stucwerk niet in begrepen. Maar ik heb wel kunnen onderhandelen dat we de schilder erbij krijgen”. En zo nog een paar ideeën . We kregen de slappe lach en kwamen erg vrolijk terug in ons hotel.

Een trouwjurk met stucwerk lijkt een bizarre combinatie, maar nu jaren later blijft het nog steeds haarscherp in ons geheugen zitten. Binnen creatief brainstormen is het juist een goede denkoefening om twee niet echt gerelateerde voorwerpen of situaties met elkaar te verbinden en zo op nieuwe ideeën te komen (flexibel associëren). Dus in dit geval; wat hebben een trouwjurk en stucwerk met elkaar gemeen: witte kleur, verandering van iets, zichtbaar, mooi maken etc. Van daaruit kun je dan op nieuwe ideeën of combinaties komen.

Creatief denken is een van de pijlers van de training veranderkracht. Als je namelijk vast blijft zitten in de bekende patronen, dan zullen ook de oplossingen die je bedenkt binnen dat patroon vallen. Wanneer we over het transformeren van een situatie praten dan is het juist belangrijk om nieuwe patronen, systemen en processen te bedenken. Dat is de enige manier om ook nieuwe resultaten te bereiken binnen een veranderende context. Dit vraagt uiteraard wel dat je in staat bent om niet vast te blijven zitten in wat “normaal” is en los te laten wat realistisch is. Want met name in een brainstorm naar nieuwe ideeën mag het best in eerste instantie absurd lijken.

En als iemand naar aanleiding van deze blog op een geweldig idee komt voor een nieuw bedrijfsmodel met de combinatie trouwjurk en stucwerk dan mag je mij op een kop koffie trakteren .

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden