Verandering kun je leren

Verandering kun je leren

Verandering kun je leren

Verandering hoort bij het leven en niets blijft bij hetzelfde. Ook al verander jij niet, de wereld om jou heen verandert wel. Misschien ben je iemand die van nature terugschrikt voor verandering. Of die elke verandering een interessante uitdaging vindt. Of iets er tussenin.

Grenzen oprekken

Mijn hele leven heb ik verandering omarmd. En het vaak ook bewust opgezocht. Altijd op zoek naar de grenzen en vaak er overheen. Want ik weet dat – iedere keer als ik dat doe – ik heel veel over mezelf leer. Wat ik wel en niet leuk vind, waar ik goed in ben en waar ik nog in moet groeien. Vooral die momenten waar het echt even schuurt en ik helemaal uit mijn comfortzone ben, leer ik het meeste. En hoe vaker ik dat doe hoe makkelijker het wordt om de grenzen op te zoeken. Ik ervaar die momenten soms als onprettig, maar zeker als heel leerzaam. Dat is wat ik anderen ook gun, de mensen met wie ik werk.

Focus op het proces

Ik geloof dat de meeste mensen met de juiste aansporing met veranderingen om kunnen springen. Het helpt dan wel dat je je niet focust op het resultaat, maar op het proces. Iedere stap voorwaarts is er een. Als je blijft focussen op het proces en regelmatig even terugkijkt, zie je de voortgang in plaats van iedere terugslag die ook onvermijdelijk op je pad komt. Bovendien is het resultaat in een veranderproces vaak anders dan je van tevoren had bedacht.

Leer van anderen want verandering kun je leren!

Ben jij iemand die veranderingen met angst en beven tegemoet ziet? Om het even dramatisch te zeggen… Kijk dan eens naar die collega die in veranderingsprocessen focust op het proces en die positief kan blijven zelfs bij tegenslag. Die niet of minder bang voor verandering is. Niet met de bedoeling dat je niet meer bang bent, maar om te zien hoe hij of zij dat doet. Wie weet voel je zelf ook meer opening voor verandering. Of zie je die kleine stap vooruit. Want die verandering komt er toch wel en dan kun je er maar beter plezier in hebben, toch?

Lees ook mijn blog over Blokkades bij veranderingen.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden