Verbinding

De liftdeuren gingen open. De vrouw die in de lift stond keek mij niet eens aan maar draaide zich meteen om met haar gezicht naar de kale achterwand. Ik wist niet goed wat ik moest doen, stapte in de lift en was in de korte tijd dat het kostte om naar beneden te gaan alleen maar in mijn hoofd bezig waarom ze deed. De tijd was te kort om haar te vragen of er iets was en toen we beneden waren aangekomen, liep ze direct naar buiten zonder mij aan te kijken. Verbinding zoeken met anderen is voor mij een hele belangrijk waarde, haar gedrag maakte dit volledig onmogelijk. Het was er zo acuut op gericht om absoluut géén verbinding te hebben dat ik mij weken later nog steeds afvraag wat er is gebeurd. En wat maakte dat ze zich zo volledig afsloot voor andere mensen.

Als er situaties zijn die je kernwaardes geweld aan doen, merk je dat meteen. Soms weet je niet wat maakt dat je je energie voelt weglekken of je niet gehoord of gezien voelt. Maar het doet altijd iets met je lijf en je gedachten. In heel veel veranderprocessen richten organisaties zich alleen op gedragsverandering en is er weinig tot geen aandacht voor de waarden en overtuigingen van de mensen die het betreft. En dat heeft grote consequenties voor het proces en het draagvlak.

Want je kunt met een kleine groep mensen boven in de organisatie een prachtige visie verwoorden, of heel veel geld uitgeven aan een externe begeleider van een gerenommeerd bureau en het geven van trainingen aan het hele personeel, maar als er geen aandacht wordt gegeven aan het koppelen van al deze processen aan de waarden en overtuigingen van de mensen die het betreft dan wordt er niets wezenlijks veranderd. Het verbaast mij vaak oprecht hoe lang dit soort interventies binnen een organisatie volgehouden kunnen worden zonder dat er gereflecteerd wordt op wat er nu echt anders wordt gedaan en wat het concrete effect is van de interventie.

Met onze training Vergroot je veranderkracht besteden we aandacht aan persoonlijk leiderschap en het onderzoeken, waarnemen en uitdagen van diepgewortelde overtuigingen, aannames en percepties die de gedachten, acties en besluitvorming van onze deelnemers sturen. En dat levert nieuwe kansen en mogelijkheden en ruimte voor het veranderproces. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een bericht naar patricia@bteken.nl

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden