Vertragen

Er staat een auto die de weg blokkeert. Ik kan geen kant op want achter mij vormt zich al een rij. Normaal gesproken maak ik mij daar niet zo druk over, maar deze dag is dit al de vijfde keer dat precies dit mij overkomt! Bovendien ben ik daarnaast ook nog eens drie keer met een eenrichtingsbord geconfronteerd waar ik dat niet had verwacht, waardoor ik enorm moest omrijden. Het begint dus bizarre vormen aan te nemen. Ik kan er nu voor kiezen om mij enorm druk te maken of ik kan nadenken over waarom mij dit vandaag zo belachelijk veel overkomt.

Ik kies voor het laatste. Ik haal diep adem en lach vriendelijk naar de man die oververhit bezig is om zijn auto leeg te ruimen om maar zo snel mogelijk door te kunnen rijden. En ik voel de wereld even tot een halt komen. Ik blijf rustig ademen en realiseer mij dat ik al twee weken aan het rennen en vliegen ben, een overvol hoofd heb met alle taken die nog moeten gebeuren en een gejaagd gevoel in mijn lijf heb. Ondanks alle dingen die ik inmiddels heb ingebouwd in mijn leven om geregeld tot rust te komen. Ik glimlach even naar mezelf, hoe dit toch weer ongemerkt kon gebeuren. En besluit om de rest van de dag te vertragen. Alleen bezig zijn met de dingen die echt belangrijk zijn en de rest even te laten voor wat het is.

Voor mij is de man net klaar met zijn auto en hij zwaait verontschuldigend naar mij. Ik zwaai terug en start de motor van de auto. Ik rij heel rustig richting huis en ben eigenlijk best trots op mezelf. Ook al heb ik dus nog steeds de neiging om in het oude patroon van rennen en vliegen, lange takenlijstjes en druk bezig zijn met van alles en nog wat kan schieten. Zodra ik dat door heb, kan ik blijkbaar ook makkelijk vertragen en ruimte voor mezelf scheppen. En uiteindelijk is dat dus veel effectiever.

Helaas zie ik dit patroon ook heel veel bij de deelnemers van onze trainingen. Hele betrokken en verantwoordelijke mensen die in een sterk veranderende omgeving het gevoel hebben dat ze alles alleen moeten doen (want zij hebben tenslotte die rol gekregen). We leren ze om juist dan te vertragen en goed waar te nemen wat er nou eigenlijk gebeurt, welke patronen van de organisatie zij waarnemen en wat nu eigenlijk echt het probleem is. Niet direct in de oplossingen te schieten maar goed te observeren wat er gebeurt. En vervolgens toe te werken naar wat ze willen laten ontstaan.

Ook geïnteresseerd om te ervaren wat vertragen in een veranderproces voor jou kan betekenen?  In het najaar starten we weer met een nieuw training Vergroot je veranderkracht. Meer informatie? Klik op deze link.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden