Verzet

De oudere vrouw staat haar stoepje te vegen. Haar lichtgrijze haren gloeien in de zon op met een lichtpaarse tint en het staat haar geweldig. “Ik vind dat u een prachtige haarkleur heeft,” zeg ik spontaan. Ze kijkt op en begint te stralen. “Ja hè? Ik vind het zelf ook geweldig. Het was eigenlijk een ongelukje, maar ik heb besloten om het zo te laten.” Dan komt ze een beetje dichterbij staan. “Mijn man is er niet zo blij mee, hij vindt dat ik er belachelijk uitzie. Hij is al twee dagen aan het mopperen, maar ik geef niet toe!” “Groot gelijk, ”zeg ik. Ik glimlach en loop door.

Kleine daden van verzet zijn belangrijk. Ik zie ze ook regelmatig bij de veranderprocessen die ik begeleid. Mensen zitten vaak al jarenlang in een vaste structuur met allerlei regels en procedures. Vaak heb je zelf niet meer in de gaten dat je geen ruimte meer pakt voor je eigen ideeën of mogelijkheden. Zinnen zoals “zo doen we dat nou eenmaal”, “het gaat al 10 jaar op deze manier en ik heb nooit klachten gehad”, “de regels zijn nou eenmaal zo, ik kan er niets aan doen” zijn dan seinen waarbij ik altijd meteen een rood stoplicht voor me zie.

Dan vind ik het heel mooi wanneer er tijdens een veranderproces ineens kleine daden van verzet gaan ontstaan, zoals niet meer naar bijeenkomsten gaan die niets opleveren, zoeken naar mogelijkheden die niet strikt binnen de regels vallen, maar wel recht doen aan de bedoeling van de regeling of simpelweg de vraag stellen aan een leidinggevende waarom er op een bepaalde manier iets “moet” worden gedaan.

Het mooie van deze kleine daden van verzet is dat je er geen rebel voor hoeft te zijn, dat je niet op de barricades hoeft te staan maar dat het mensen wel aan het denken zet. En als er maar genoeg kleine verzetsdaden komen dan kan er daadwerkelijk iets groots verschuiven. Want ik heb gemerkt dat deze kleine verzetsdaden besmettelijk zijn!

Wil jij weten hoe je die daden van verzet kunt aanpakken? Meld je dan aan voor onze training Vergroot je veranderkracht.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden