Waarnemen

“Ik ben mijn bril kwijt.” De man aan het tafeltje naast mij kijkt zijn vrouw aan. Zij kijkt wat verstoord op en begint vervolgens gehaast in haar tas te rommelen. “Je raakt steeds maar dingen kwijt en dan moet ik het weer gaan zoeken,” zegt ze geïrriteerd.  “Dat komt omdat jij altijd zo’n haast hebt. Hij zal wel gewoon thuis op de keukentafel liggen. Maar dan moet jij nu even de menukaart voorlezen want anders zie ik het niet.” Ze zucht diep. Dan staat er ineens een klein jongetje naast de tafel die het gesprek geïnteresseerd heeft gevolgd. Hij kijkt de man aan en wijst naar zijn hoofd: “is dat niet de bril die u zoekt?” De man en vrouw kijken hem even verbaasd aan. Ik kijk inmiddels ook op van mijn telefoon. Boven op het hoofd van de man is inderdaad een bril te zien. Iedereen schiet in de lach.

Soms zijn we zo met andere dingen bezig dat we vergeten echt waar te nemen wat er voor onze neus gebeurt. Of op ons hoofd .

Als je hoofd vol zit met andere zaken is het moeilijk om echt goed waar te nemen wat er om je heen gebeurt. Het gevolg is dan dat je bijna volledig gaat varen op je eigen overtuigingen, waarden en normen en de aannames die je op basis daarvan doet:

“Mantelzorgers zijn al zo overbelast, ze zijn maar wat blij als wij het overnemen.”

“Ik ben de professional, ik weet heel goed wat er moet gebeuren.”

“Het wordt veel te onrustig voor onze cliënten als de familie hier op de woonkamer van alles komt doen.”

“Het kost alleen maar tijd als we alles moeten gaan uitleggen aan nieuwe vrijwilligers.”

Bovenstaande zinnen heb ik de afgelopen jaren allemaal gehoord van betrokken zorgprofessionals die dit teruggaven op het idee om meer met informele zorgverleners vanuit gelijkwaardigheid te gaan samenwerken. In gesprekken met die mantelzorgers en vrijwilligers blijkt juist dat ze heel graag nog iets willen doen. En in overleg is er veel meer mogelijk dan er wordt aangenomen. Soms vraagt dat wat creativiteit of het loslaten van controle, maar het levert ook mooie resultaten op.

Als je in staat bent om echt goed waar te nemen en aandacht te hebben voor wat er speelt dan voorkom je dat proces van aannames en invullen en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.

In mijn boek De Spreeuwenzwerm, 7 lessen in veranderkracht staan heel veel oefeningen en voorbeelden hoe je kunt werken aan het echt waarnemen. Het boek wordt op 13 mei gepubliceerd, maar is nu al te bestellen via deze link.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden