Wondermiddel

“Heb je niet een methode die we kunnen inzetten?” Ik zit in een gesprek met een potentiële opdrachtgever die zijn team wil meenemen in de verandering van de organisatie. Ik krijg deze vraag heel erg vaak. En in veel gevallen wordt er dan ook nog bij vermeld dat ze wel snel resultaat willen zien. Alsof er een wondermiddel bestaat dat in elke situatie goed zal werken, iedereen ineens door alle weerstand heen super enthousiast is over de verandering en zich ineens heel anders gaat gedragen.

En toch begrijp ik de vraag heel goed. Op het moment dat een organisatie echt aan de slag gaat met verandering is de urgentie vaak al erg hoog. De problemen stapelen zich op en er moet nu echt wat gebeuren. Maar ondanks het feit dat ik inmiddels heel wat methodieken, oefeningen en oplossingen in mijn rugzak heb, kost echte verandering toch echt tijd. Er is geen wondermiddel om in een dag tijd mensen mee te nemen in verandering én ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk in actie gaan komen. Een verandertraject loopt niet van A naar B, maar via G, X en O weer terug naar A en dan ineens naar Z.

Ik wil graag daadwerkelijk impact kunnen hebben op de verandering dus bij een dergelijke vraag probeer ik de verwachtingen bij te stellen. Ik heb namelijk ook gemerkt dat er vaak toch meer tijd mogelijk is, als het uiteindelijke resultaat maar gerealiseerd kan worden. Dus wondermiddelen heb ik niet. Maar wel echte duurzame veranderingen waar mensen blij van worden en ik ook 😉.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden