Zuignap

“Heb je al gehoord dat hij ontslagen is?”, “ik dacht altijd al dat hij het niet zou redden hier.” Ze keek mij bijna triomfantelijk aan. Daarna zei ze met behoorlijk wat leedvermaak in haar stem: “jij kunt je ook maar beter wat op de achtergrond houden”.  Ik besloot niet te reageren, verzon een andere afspraak en maakte mij uit de voeten.

Je kent ze vast ook wel van die mensen die wanneer je er mee in contact komt alle energie uit je zuigen. Soms omdat ze alleen maar negatieve vragen kunnen stellen of alles afkraken wat wordt gezegd. Tot ze je helemaal leeg hebben gezogen.

Vroeger had ik de neiging om positieve dingen terug te zeggen in de hoop dat de stroom negativiteit zou stoppen. Maar dat is niet waar ze behoefte aan hebben. Ze willen bevestiging dat de wereld een vervelende plek is, waar vreselijke dingen gebeuren. En vaak ook met hen. Tot die negativiteit een self fulfilling prophecy wordt. Want niemand vindt het fijn om steeds maar een stroom negatieve energie te verwerken.

Uiteraard zijn er allerlei tips hoe je wel goed met deze mensen kunt omgaan, want je kunt ze niet altijd vermijden. Maar ik wil in deze blog vooral een pleidooi houden om je eigen energie te bewaken. Ik heb door schade en schande moeten leren om dit heel bewust te doen. Ik ben nature heel erg gericht op de ander waardoor ik vaak ook een dankbaar “slachtoffer” was voor dit soort mensen. En ik geloof nou eenmaal ook dat ieder mens mooie kanten heeft. Maar ik heb ook geleerd dat mijn houding ten opzichte van anderen nóóit ten koste mag gaan van mezelf.

Dus ik merk nu op tijd op dat mijn energie wegsijpelt en ga iets doen wat mij helpt om mijn energie vast te houden of te verhogen. Een korte meditatie, even buiten wandelen, een ademhalingsoefening of gewoon even echt aanwezig zijn in mijn lijf. En soms betekent dat ook weglopen bij die bewuste persoon en iemand zoeken waar ik wel energie van krijg.

Dus zorg goed voor jezelf en bewaak je eigen energie. Er zijn tenslotte al genoeg uitdagingen.

In de training veranderkracht leren we je om beter waar te nemen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je daar mee om kunt gaan. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden