Niet communiceren bij verandering ≠ succes

Niet communiceren bij verandering ≠ succes

Communiceren is altijd belangrijk, maar bij een veranderproces is goede communicatie van cruciaal belang. En juist daar gaat het meestal mis. Veranderen is voor de meeste mensen doodeng. Ze moeten van de gebaande paden en zonder zaklamp en routebeschrijving dat donkere bos in. En als dat gevoel dan te lang duurt dan is het geen spannende dropping meer, maar een horrorverhaal. 

Niet communiceren 

Er wordt veel te vaak afgewacht met communiceren totdat alles is uitgedacht en uitgewerkt. In de tussentijd zitten alle betrokkenen met smart te wachten op informatie. Zij hebben namelijk geen flauw idee wat er allemaal gebeurt. En ondertussen gaan er allemaal geruchten rond of maken mensen hun eigen verhaal. En geloof mij dat ze echt wel weten dat er iets aan de hand is. Dus de negatieve aannames gaan een eigen leven leiden. 

Actieve inwoners 

En dat geldt niet alleen binnen organisaties, maar ook als je als gemeenteambtenaar te maken hebt met actieve inwoners die met een plan komen om iets helemaal anders te doen. Burgerinitiatieven gaan in veel gevallen over veranderingen. Veranderingen in de wijk, in de aanpak van leefbaarheid of het neerzetten van een nieuw speeltuintje. En voordat ze bij de gemeente aankloppen hebben ze al helemaal uitgedacht wat ze precies willen en dat ze het liefst zo snel mogelijk willen dat het gebeurt. Helaas is het vaak niet zo simpel. Omdat de bedachte oplossing teveel problemen geeft, omdat er meerdere afdelingen iets van moeten vinden, omdat de financiering nog niet is geregeld, omdat er meerdere belangen spelen etc…..  

Betrek iedereen bij het proces 

En ondanks dat de betrokken gemeenteambtenaar meestal heel hard zijn best doet om er toch nog iets van te maken wordt er te vaak gewacht om te communiceren. Want het is natuurlijk ook niet leuk om te moeten vertellen dat er obstakels zijn in het proces. En toch is dat precies wat je zou moeten doen. Zorg dat de betrokken inwoners mee kunnen denken over oplossingen en vertel niet alleen de resultaten, maar ook wat er in de tussentijd gebeurt. Samen kom je dan vaak op hele creatieve oplossingen. 

Lees ook over waarom samenwerken naast goed communiceren ook belangrijk is bij verandering.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden