Oneindige mogelijkheden

Oneindige mogelijkheden

Een blauwe hemel met een paar witte wolken. Ik lig in het gras, de zon schijnt en ik hoor alleen het gezoem van een bij en af en toe een vogel. Ik lig te fantaseren over wat de ene wolk nou eigenlijk voorstelt, maar omdat hij steeds van vorm veranderd is dat nog niet zo eenvoudig. Ik heb als kind heel wat middagen zo doorgebracht. De blauwe uitgestrektheid van de hemel en de steeds veranderende wolken gaven mij een gevoel van vrijheid en oneindige mogelijkheden. 

Mogelijkheden en onmogelijkheden 

Nog steeds vind ik het geen enkel probleem om in mogelijkheden te denken. Mijn uitdaging ligt meer in het andere vlak: “wat zijn de mogelijke problemen, beren op de weg of beperkingen”. Daarom zorg ik er altijd voor dat er mensen zijn die mij daar op kunnen wijzen.  Want ook “ja, maar” opmerkingen hebben vaak hun waarde. Vooral bij grote veranderingen of ingewikkelde projecten. Het is de kunst om niet teveel “ja, maar” opmerkingen te hebben zodat ze het proces stoppen. En voor iemand zoals ik die eigenlijk altijd mogelijkheden zie, nuttig om de reële kaders van de activiteiten te kunnen bepalen, risico’s in kaart te brengen en concrete planningen te maken. 

Ja, maar 

Het mooie van het denken in mogelijkheden is dat er altijd meerdere antwoorden op een vraag zijn. Er hoeft maar iemand een probleem te benoemen en dan verschijnen er in mijn hoofd alweer nieuwe kansen. Wat overigens enorm frustrerend kan zijn wanneer je zelf een ‘ja, maar’ type bent, dus in samenwerkingen heb ik ook geleerd om mijn enthousiasme voor nieuwe kansen wat gedoseerd te brengen. Mijn hersens draaien ondertussen overuren, maar mijn aandacht ligt bij de ‘ja, maar’ en ik neem ook de tijd om dit op mij in te laten werken en te kijken wat we er mee kunnen doen. 

Creëren van oneindige mogelijkheden 

Het mooie is wel dat het denken in mogelijkheden ook echt aan te leren is. En ook al heb ik dat wat meer van nature, ook ik probeer bewust om nieuwe ideeën en kansen te creëren. Dit zijn mijn manieren om dit te doen:

  1. Vertragen: het klinkt gek en het heeft mij jaren gekost om dit ook echt te omarmen. Maar juist wanneer ik het heel erg druk heb en dus veel nieuwe ideeën nodig heb, helpt het om te vertragen. De rust op te zoeken, te wandelen of gewoon even te zitten in de tuin. Het is als een schoonmaak voor mijn hersenen en er komt weer ruimte voor nieuwe kansen. 
  2. Zoek buiten je bubbel: ook hier moet ik alert op zijn, want het is heel fijn in je eigen bubbel. Ik ken heel veel inspirerende fijne mensen waar het heel fijn mee is om te sparren en zaken uit te wisselen. Maar het blijft een feit dat wanneer ik een gesprek heb met iemand die hele andere denkbeelden heeft of eens rond te lopen in een hele andere omgeving, de nieuwe ideeën ontstaan. 
  3. Zorg dat het schuurt: Ik zoek bewust een paar keer per jaar iets op wat mij uit mijn comfortzone brengt. Een training, een activiteit of een omgeving. Niets werkt zo goed als je eigen grenzen opzoeken om weer op nieuwe ideeën te komen. 

En denk eraan: veranderen is een marathon, geen sprint. Lees het HIER

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden