Veranderen is een marathon geen sprint

Marathon

Veranderen is een marathon geen sprint 

Ik zet met moeite mijn ene voet voor de andere. Bij iedere bocht kijk ik naar de weg voor mij uit en stel een doel. “Tot aan de kromme boom of die grote kei en dan ben je er bijna”. Mijn voeten en benen doen zeer, ik heb dorst en honger. We zijn al bijna 6 uur aan het lopen en we zijn verdwaald in de bossen van Monschau in Duitsland. Ik heb totaal geen richtingsgevoel dus vertrouw volledig op mijn wandelmaatje. Zes uur eerder zijn we zonder eten en drinken gestart aan een wandeling die maar een paar uur zou duren. Maar er ging iets mis en nu slepen we ons voort. Eindelijk bereiken we een parkeerplaats net buiten het dorp. Die avond eten we een enorme maaltijd en nemen ons voor om nooit meer zo aan een wandeling te beginnen. 

Veranderprocessen

Dit verhaal illustreert voor mij wel een beetje hoe veel veranderprocessen worden aangepakt. Er lijkt een redelijk duidelijk beeld van het gewenste resultaat te zijn, er wordt een heldere planning aan geplakt en dan ontstaat er ineens een obstakel die maakt dat de planning in de war wordt geschopt. Uiteindelijk duurt het hele proces een stuk langer dan wordt gedacht, soms zelfs jaren. Dat vraagt behoorlijk wat flexibiliteit van de betrokkenen. 

Het verbaast mij dat veel veranderprocessen nog steeds gezien worden als een maakbaar proces, met duidelijke mijlpalen en een resultaat. Helaas is de praktijk meer een marathon met hindernissen, omwegen en onvoorziene omstandigheden. En het is heel begrijpelijk dat de gedachte is dat het proces meer een sprint is dan een langdurige marathon. Bij veel veranderprocessen is er namelijk een noodzaak om te veranderen, dus snel resultaat is geboden. En veranderprocessen bij de overheid hebben dan ook nog vaak te maken met de politieke druk en cyclus van 4 jaar waarin toch echt resultaten verwacht worden.

Het is een marathon

Als je een veranderproces start met de gedachte dat het een marathon gaat worden dan wordt de planning meteen een stuk realistischer. Je begint met een goede voorbereiding en veel oefenen, je onderzoekt wat er nodig is om je doel te behalen of in marathontermen: hoe kun je de belasting verdelen. En net als bij de voorbereiding van een marathon verdeel je het proces in fasen en na iedere fase vertraag je even en ga je reflecteren op wat er is gebeurd. En je hoeft het niet alleen te doen. Ook bij een marathon is het belangrijk om een groep om je heen te verzamelen en dat is in een veranderproces niet anders.  

Samenwerken is noodzakelijk bij verandering, lees het hier.

 

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden