Ontwortelen

Ontwortelen

Ik stond naast de enorme boom die was omgewaaid. Het wortelnetwerk was zo groot dat ik er bijna niet overheen kon kijken. Heel indrukwekkend want ik heb altijd de indruk dat deze bomen niet om te krijgen zijn. En ook een beetje triest dat de boom ondanks dat enorme wortelnetwerk toch uit de grond gerukt is.

Betrokkenheid

Ik begin altijd met veel passie en betrokkenheid aan nieuwe dingen. Ik hou van mijn werk, dus het is fijn dat ik de dingen met zoveel passie kan doen. Maar er zit ook een mindere kant aan. Doordat ik mij zo betrokken voel bij wat ik doe kost het mij soms ook heel veel moeite om ergens mee te stoppen. En dat is ook niet goed, want er zijn heel veel redenen waarom het ook goed is om zaken over te dragen of te erkennen dat jij niet meer de geschikte persoon bent om het proces te blijven begeleiden. Er zijn momenten in mijn carrière dat het stoppen met iets bijna fysiek pijn doet. “ja, maar als ik nog even wat langer ondersteuning blijf bieden dan is het meer geborgd”, “Maar ik heb er bijna een jaar werk in zitten en dan zou ik het nu moeten opgeven?”, “ja, maar ik wil eerst dat mijn collega’s goed terecht zijn gekomen voordat ik zelf vertrek”. Kortom ik geef niet gauw op en ik voel mijn verantwoordelijkheid heel direct.

Veranderprocessen

Ik herken hetzelfde bij veel mensen binnen veranderprocessen. Als je heel erg gehecht bent aan wat je kent dan heb je vaak je wortels diep begraven in die bekende grond en je blijft bij een veranderproces toch zoeken naar water en voedsel in datgene wat je kent. Je kunt je niet voorstellen dat de verandering nieuwe mogelijkheden en verbindingen kan gaan opleveren. Loslaten van datgene wat je kent is dan moeilijker als open staan voor het nieuwe. En toch merk ik bijna altijd dat iedereen die met een dergelijke verandering te maken krijgt heel goed beseft dat de oude manier van werken eigenlijk niet meer werkt zoals het zou moeten. De kunst is om oog te hebben voor de mensen in het proces. Mensen houden er namelijk niet van om veranderd te worden, dus als je ze grip kunt geven over de verandering zelf dan ontstaat er bijna altijd ruimte.

Zelfreflectie

En ik heb geleerd om sneller te bepalen wanneer ik weer eens moet ontwortelen, te accepteren dat het in de meeste gevallen niet mijn verantwoordelijkheid is om maar door te blijven gaan en de ervaring in te sluiten en er van te leren. Ben dus lief voor jezelf als je voelt dat het tijd is om te ontwortelen en blijf niet hangen in processen, werk of verbindingen die niet meer voor je werken en neem afscheid. En accepteer dat het ontwortelen een leerervaring is waar je van groeit.

Verandering hoort bij het leven en niets blijft bij hetzelfde. Ook al verander jij niet, de wereld om jou heen verandert wel. Hier lees je hoe je verandering kunt leren.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden